Echocentrum Espérance

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duurt het onderzoek?

  Espérance plant 20 minuten voor een diagnose echo en 35 minuten voor de 13- en 20 wekenecho. Het onderzoek kan iets meer tijd in beslag nemen doordat de beeldvorming bemoeilijkt wordt door de ligging of de bewegingen van het kindje. Afwijkende beelden kunnen eveneens de oorzaak zijn dat er meer tijd nodig is om het onderzoeken goed uit te voeren. De termijnecho, de liggingsecho of placentacontrole duren ongeveer 15 minuten.

 • Welke onderzoeken kunnen tijdens een zwangerschap plaats vinden?

  Meer informatie daarover kun je vinden op PNS.nl.

 • Mag ik kinderen en/of meer volwassenen meenemen?

  Jouw echoscopist(e) moet zich volledig op jou en het onderzoek kunnen concentreren. Vandaar dat wij je dan ook zeer dringend verzoeken maximaal één ander persoon en het liefst GEEN kinderen mee te nemen naar uw echo-onderzoek.

  Bij Espérance worden uitsluitend medische echo's gemaakt. Afhankelijk van het soort onderzoek duurt een echo ongeveer een half uur. Je ligt in een vrij donkere kamer. Uit ervaring blijkt dat kinderen dit angstig kunnen vinden of zich gaan vervelen. Jij en je partner kunnen dan niet meer ontspannen naar de beelden kijken en naar de uitleg luisteren, je moet immers aandacht schenken aan je kind. Daarnaast kan de echoscopist zich niet meer optimaal concentreren. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het onderzoek.

  Bij elke echo kan een afwijking gevonden worden. Je krijgt dit dan tijdens het onderzoek te horen. Dit roept vaak veel vragen, maar ook emoties op. Onze ervaring leert dat kinderen en andere aanwezigen het moeilijk vinden om hierbij betrokken te zijn.

  Wij hebben geen mogelijkheden om tijdens het onderzoek op jouw kinderen te passen.

  Wil je heel graag jouw familieleden meenemen naar een echo, dan is een 'pretecho' daar heel geschikt voor. Helaas heeft Espérance daar vooralsnog geen mogelijkheden voor.

 • Moet ik op tijd zijn ook al loopt het spreekuur misschien uit?

  Ja. De medewerkers van Espérance doen hun uiterste best zich aan de afspraaktijden te houden. Er kunnen echter omstandigheden zijn waardoor het spreekuur uitloopt. In dat geval worden excuses aangeboden en wordt jouw onderzoek iets later, maar volledig uitgevoerd. Kom je echter te laat - ook al is dit buiten jouw schuld - dan is er overleg met de echoscopist of het nog mogelijk is om jouw onderzoek nog volledig en secuur uit te voeren. Eventueel zal er een nieuwe afspraak gemaakt worden.

 • Is het onderzoek uitwendig of inwendig?

  In principe zijn alle onderzoeken uitwendig. Het kan gebeuren dat jouw kindje zo ligt dat de echoscopist iets niet goed kan beoordelen. In dat geval zal ze met je overleggen of je er bezwaar tegen hebt het onderzoek inwendig te voltooien.

  Zijn er twijfels over de ligging van de placenta, dan zal de echoscopist deze controle vaginaal (inwendig) verrichten.

 • Krijg ik foto's mee?

  Ja, bij de 20 weken echo krijg je foto's van jouw kindje mee op een USB stick, bij de 13-wekenecho is de keuze aan jou of je foto's wil op papier of op een USB stick. Omdat het een medisch onderzoek betreft is het niet toegestaan zelf foto's te maken of te filmen.

 • Ik heb een probleem of een klacht

  Informatie over het indienen van een klacht kun je vinden op onze klachtenpagina:
  https://www.echocentrum-esperance.nl/klachten

Telefonische bereikbaarheid zomer 2022

Beste cliënt/verloskundige/medisch specialist,

Van maandag 8 augustus t/m vrijdag 30 september zijn wij telefonisch (beperkter) bereikbaar i.v.m. de zomervakanties. In deze periode kunt u ons bellen tussen 9:00 uur en 13:00 uur.

U kunt mailen naar info@echocentrum-esperance.nl, wij beantwoorden uw mail binnen 24 uur.

De afspraken lopen van 8:30 uur tot ongeveer 17:00 uur, hieraan verandert niets!

Wij hopen op uw begrip en ontmoeten u graag in ons echocentrum!

Team Echocentrum Espérance