Echocentrum Espérance

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duurt het onderzoek?

  Espérance plant 30 minuten voor de combinatietest en 30 à 40 minuten voor de 20 weken echo. Het onderzoek kan iets meer tijd in beslag nemen doordat de beeldvorming bemoilijkt wordt door de ligging of de bewegingen van het kindje. Afwijkende beelden kunnen eveneens de oorzaak zijn dat er meer tijd nodig is om het onderzoeke goed uit te voeren. De termijnecho en de liggingsecho of placentacontrole duren ongeveer 15 minuten.

 • Mag ik kinderen en/of meer volwassenen meenemen?

  Uw echoscopist(e) moet zich volledig op u en het onderzoek kunnen concentreren. Vandaar dat wij u dan ook zeer dringend verzoeken maximaal ÉÉN ander persoon en het liefst GEEN kinderen mee te nemen naar uw echo-onderzoek.

  Bij Espérance worden uitsluitend medische echo's gemaakt. Afhankelijk van het soort onderzoek duurt een echo ongeveer een half uur. U ligt in een vrij donkere kamer. Uit ervaring blijkt dat kinderen dit angstig kunnen vinden of zich gaan vervelen. U en uw partner kunnen dan niet meer ontspannen naar de beelden kijken en naar de uitleg luisteren, u moet immers aandacht schenken aan uw kind. Daarnaast kan de echoscopist zich niet meer optimaal concentreren. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het onderzoek.

  Bij elke echo kan een afwijking gevonden worden. U en uw partner krijgen dit dan tijdens het onderzoek te horen. Dit roept vaak veel vragen, maar ook emoties op. Onze ervaring leert dat kinderen en andere aanwezigen het moeilijk vinden om hierbij betrokken te zijn.

  Wij hebben geen mogelijkheden om tijdens het onderzoek op uw kinderen te passen.

  Wilt u heel graag uw familieleden meenemen naar een echo, dan is een 'pretecho' daar heel geschikt voor. Helaas heeft Espérance daar geen mogelijkheden voor.

 • Moet ik op tijd zijn ook al loopt het spreekuur misschien uit?

  Ja. De medewerkers van Espérance doen hun uiterste best zich aan de afspraaktijden te houden. Er kunnen echter omstandigheden zijn waardoor het spreekuur uitloopt. In dat geval worden excuses aangeboden en wordt uw onderzoek iets later, maar volledig uitgevoerd. Komt u echter te laat - ook al is dit buiten uw schuld - dan is er overleg met de echoscopist of het nog mogelijk is om uw onderzoek nog volledig en secuur uit te voeren. Eventueel zal er een nieuwe afspraak met u gemaakt worden.

 • Is het onderzoek uitwendig of inwendig?

  In principe zijn alle onderzoeken uitwendig. Het kan gebeuren dat uw kindje zo ligt dat de echoscopist iets niet goed kan beoordelen. In dat geval zal ze met u overleggen of u er bezwaar tegen heeft het onderzoek inwendig te voltooien.

  Zijn er twijfels over de ligging van de placenta, dan zal de echoscopist deze controle vaginaal (inwendig) verrichten.

 • Hoe gaat het precies bij de combinatietest en krijg ik de uitslag gelijk te horen?

  Voor informatie over de combinatietest verwijzen we u naar de volgende pagina's;

  Espérance combinatietest

  RIVM documenten over screening op DOWN, Edwards en Patau syndroom

 • Krijg ik foto's mee?

  Ja, bij de 20 weken echo krijgt u foto's van uw kindje mee op een USB stick, bij de combinatietest krijgt u foto's op fotopapier mee. Omdat het een medisch onderzoek betreft is het niet toegestaan zelf foto's te maken of te filmen.

 • Ik heb een probleem of een klacht

  Informatie over het indienen van een klacht kunt u vinden op

  Espérance klachtenregeling

COVID-maatregelen

Beste zwangere,

Onlangs zijn de COVID-maatregelen weer aangepast en dat heeft ook gevolgen voor je bezoek aan ons.

Voor ons centrum geldt dat je maximaal 1 persoon mee mag nemen naar de echo. Dat kan je partner of een huisgenoot zijn.

Bij binnenkomst en in de wachtkamer is een mondkapje dragen niet meer nodig.

Tijdens de echo vragen we jou en je partner/ huisgenoot dit wel te doen omdat je dan langere tijd binnen de 1,5 meter bent van onze echoscopiste.

Bij COVID positief, quarantaineplicht of klachten als hoesten, niezen, koorts en neusverkoudheid verzoeken wij jou om de afspraak telefonisch te verzetten: 026-3614892
Een partner met klachten mag niet mee naar binnen.

Alle andere informatie omtrent de huidige maatregelen kun je vinden op onze website.

Alvast bedankt voor je medewerking!

Team Echocentrum Espérance