Echocentrum EspéranceVeelgestelde vragen

 • Hoe lang duurt het onderzoek?

  Espérance plant 20 minuten voor een diagnose echo en 35 minuten voor de 13- en 20 wekenecho. Het onderzoek kan iets meer tijd in beslag nemen doordat de beeldvorming bemoeilijkt wordt door de ligging of de bewegingen van het kindje. Afwijkende beelden kunnen eveneens de oorzaak zijn dat er meer tijd nodig is om het onderzoeken goed uit te voeren. De termijnecho, de liggingsecho of placentacontrole duren ongeveer 15 minuten.

 • Welke onderzoeken kunnen tijdens een zwangerschap plaats vinden?

  Meer informatie daarover kun je vinden op PNS.nl.

 • Mag ik kinderen en/of meer volwassenen meenemen?

  Jouw echoscopist(e) moet zich volledig op jou en het onderzoek kunnen concentreren. Vandaar dat wij je zeer dringend verzoeken maximaal één ander volwassen persoon en GEEN kinderen mee te nemen naar uw echo-onderzoek, tenzij iemand anders op jouw kind kan passen in de wachtkamer, niet in de spreekkamer.

  We leggen dit graag nader uit:
  Bij Espérance worden uitsluitend medische echo's gemaakt. Afhankelijk van het soort onderzoek duurt een echo ongeveer een half uur. Je ligt in een vrij donkere kamer. Kinderen kunnen dit angstig vinden of zich gaan vervelen en langere tijd stil zijn is niet makkelijk voor een (klein) kind. Daardoor kunnen jij en je partner niet meer ontspannen naar de beelden kijken. Daarnaast kan de echoscopist zich niet optimaal concentreren. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het onderzoek.

  Bij elke echo kan een afwijking gevonden worden. Je krijgt dit dan tijdens het onderzoek te horen. Dit roept niet alleen veel vragen op, maar ook emoties. Onze ervaring leert dat alle aanwezigen het moeilijk vinden om hierbij betrokken te zijn, laat staan een (klein) kind.

  Wij hebben geen mogelijkheden om tijdens het onderzoek op jouw kinderen te passen.

  Wil je heel graag jouw familieleden meenemen naar een echo, dan is een 'pretecho' daar heel geschikt voor. Helaas heeft Espérance daar vooralsnog geen mogelijkheden voor.

 • Moet ik op tijd zijn ook al loopt het spreekuur misschien uit?

  Ja. De medewerkers van Espérance doen hun uiterste best zich aan de afspraaktijden te houden. Er kunnen echter omstandigheden zijn waardoor het spreekuur uitloopt. In dat geval worden excuses aangeboden en wordt jouw onderzoek iets later, maar volledig uitgevoerd. Kom je echter te laat - ook al is dit buiten jouw schuld - dan is er overleg met de echoscopist of het nog mogelijk is om jouw onderzoek nog volledig en secuur uit te voeren. Eventueel zal er een nieuwe afspraak gemaakt worden.

 • Is het onderzoek uitwendig of inwendig?

  In principe zijn alle onderzoeken uitwendig. Het kan gebeuren dat jouw kindje zo ligt dat de echoscopist iets niet goed kan beoordelen. In dat geval zal ze met je overleggen of je er bezwaar tegen hebt het onderzoek inwendig te voltooien.

  Zijn er twijfels over de ligging van de placenta, dan zal de echoscopist deze controle vaginaal (inwendig) verrichten.

 • Krijg ik foto's mee?

  Ja, bij de 20 weken echo krijg je foto's van jouw kindje mee op een USB stick, bij de 13-wekenecho is de keuze aan jou of je foto's wil op papier of op een USB stick. Omdat het een medisch onderzoek betreft is het niet toegestaan zelf foto's te maken of te filmen.

 • Ik heb een probleem of een klacht

  Informatie over het indienen van een klacht kun je vinden op onze klachtenpagina:
  https://www.echocentrum-esperance.nl/klachten